ADD ANYTHING HERE OR JUST REMOVE IT…
02166530052

سنتور

“موسیقی او در فراز و نشیب روزگار همراه ما بود، با محنت ما گریست، با شادیهای ما شادی و با شور و امید ما همدلی کرد.” محمدرضا شجریان در سوگ پرویز مشکاتیان

اساتید آوای ماهان
تکنوازی سنتور-پرویز مشکاتیان

سنتور


سنتور سازی زهی -ضربه ای (مضرابی) است دارای یک جعبه رزونانس به شکل ذوزنقه ی متساوی الساقین که از جنس چوب ساخته می شود. بلندترین ضلع در سنتورهای معمولی 90 سانتی متر و کوچک ترین ضلع 35 سانتی متر و اضلاع مورب کناری 38 سانتی متر می باشند. ارتفاع جعبه ی تشدید صدا در حدود 8 تا 10 سانتی متر است و تمام سطوح جعبه سنتور از چوب (عمدتاً چوب گردو و سرو) ساخته می شود. روی سطح سنتور دو حفره به شکل گُل وجود دارد که علاوه بر زیبایی ظاهری ساز، در نرمی، لطافت و شفاف شدن صدای سنتور نیز نقش زیادی دارد. محدوده صدادهی سنتور کمی بیش از 4 اکتاو است و از این نظر یکی از گسترده ترین سازهای ایرانی است. سنتور دارای صوتی شفاف و بلورین بوده و علاوه بر تکنوازی، برای همنوازی نیز بسیار مناسب است.

اجزای تشکیل دهنده سنتور:

ساختار سنتوربر روی سطح فوقانی سنتور که اصطلاحاً نقاب رو گفته می شود، دو ردیف خَرَک چوبی قرار دارند. خرک های سمت راست به کناره راست ساز نزدیک ترند و خرک های سمت چپ کمی بیشتر با کناره چپ فاصله

دارند. فاصله بین هر خرک ردیف چپ تا کناره چپ ساز را «پشت خرک» می گویند. در سنتورهای امروزی در هر ردیف 9 خرک قرار داده می شود که سبب می شود فضای سنتور به 4 قسمت تقسیم شود که با توجه به جنس سیم های گذرنده از روی این خرک ها، هر قسمت وظیفه تولید دامنه معینی از صداها با فرکانس مشخص را دارد.

در سنتورهای امروزی از روی هر خرک چهار رشته سیم عبور داده می شود که باید دقیقاً یک صدا کوک شوند اگر حتی صدای یکی از چهار سیمی که بر روی یک خرک قرار دارند کمی با بقیه سیم ها متفاوت باشد، صدای آن نت کاملاً اشتباه می شود به همین دلیل است که کوک کردن سنتور دشوار و زمان بَر است. هر سیم در سطح جانبی یا اصطلاحاً کلاف راست سنتور به یک گیره معین به نام «گوشی» پیچیده شده و در طرف دیگر توسط یک قلاب به زائده ای به نام «سیم گیر» متصل می شود. گوشی توسط وسیله ای به نام «چکش» یا «کلید» سنتور، قابلیت چرخش داشته که این امر موجب تغییر طول سیم و در نتیجه تغییر بسامد آن خواهد شد که جهت کوک کردن مورد استفاده قرار می گیرد.

سیم های سنتور به دو دسته سیم های «سفید» (از آلیاژ نیکل) برای تولید صداهای زیر و سیم های «زرد» (از آلیاژ برنج) برای تولید صداهای بم تقسیم می شوند. سیم های سفید بر روی خرک های سمت چپ و سیم های زرد بر روی خرک های ردیف راست به تناوب قرار گرفته اند.

شیوه ی نوازندگی سنتور به این شکل است که نوازنده به حالت نشسته، سنتور را در جلوی خود روی میز مخصوص سنتور قرار می دهد به شکلی که ضلع بزرگتر ساز (قاعده ذوزنقه) نزدیکتر به نوازنده باشد و با استفاده از دو چوب نازک که به آن ها «مضراب» یا «زخمه» می گویند به سیم ها ضربه می زند. مضراب از 4 قسمت عمده سر مضراب، ساقه، حلقه و دم تشکیل شده است. انگشتان دست با ترتیب و قاعده معینی در داخل حلقه مضراب قرار گرفته و بدین ترتیب نوازنده با حرکت چرخشی مچ و با استفاده از سر مضراب، بر روی سیم ضربه وارد می آورد. مضراب ها در گذشته بدون نمد بودند ولی در حال حاضر معمولاً به مضراب ها نمد می چسبانند که خود باعث لطیف تر شدن صدای سنتور می شود.

مضراب

نمایش

سنتور که قدمت طولانی در ایران دارد و به احتمال زیاد از ایران به کشورهای دیگر راه یافته با نام های دیگری مانند: «یان-کین» در کشور چین، «دالسی مر» در اروپای شرقی، «باترفلای» در انگلستان، «مک پر» در آلمان و اتریش، «سنتور» در هند، «فی» در کامبوج و «زیتر» در امریکا شناخته می شود که تشابهات و تمایزاتی با یکدیگر دارند. در بعضی نواحی ارمنستان و گرجستان نیز ساز سنتور بسیار رایج است.

از دوره های آشوری و بابلی (669 قبل از میلاد) تصاویر و حکاکی هایی به جا مانده که نشان می دهد در آن افراد سازی شبیه ذوزنقه و همانند سنتور را با یک طناب و یا نخ به گردن خویش آویخته اند و با آن می نوازند.

مشخص نیست سنتور ابتدا در کدام کشور استفاده می شده اما آنچه از شواهد حاکی است نشان دهنده آشنایی ایرانیان قبل از اسلام با این ساز بوده اند و به آن «کونار» می گفتند. عبدالقادر مراغه ای بعد از اسلام «ساز» یا «طوفان» را که شبیه سنتور امروزی بود معرفی کرد که تفاوت آن با سنتور بستن یک سیم برای هر صدا و کوک نمودن آن با جابه جایی خرکها بود.

قبل از آغاز دوره قرون وسطی سنتور به اروپا راه پیدا نمود و افراد زیادی را مجذوب خود کرد . مسیحیان اروپایی که به موسیقی و هنر علاقه وافری داشتند به تکمیل این ساز پرداختند و سازهایی مانند پیانو از آن به وجود آمد.

امروزه در ایران از سنتور بیشتر در سبکهای موسیقی سنتی، موسیقی تلفیقی، سبک پاپ، کلاسیک و … استفاده می شود. بسیاری از نوازندگان نیز با تکنوازی و بداهه نوازی آثار ارزشمند و زیبایی را اجرا می کنند. به دلیل گستره ی بالای صدای سنتور، قطعات متنوع در سبکهای مختلف با این ساز قابل اجرا و بازخوانی است.

نمایش

در ایران سنتور های متفاوتی از لحاظ ساختاری با کاربردهای گوناگون وجود داد که عبارتند از سنتورهای 10، 11 و 12 خرک، سنتور لا کوک ، سنتور سی کوک (که ابعاد آن از سنتور لا کوک کمتر است)، سنتور باس، سنتور باریتون، سنتور کروماتیک و سنتور کروماتیک بم اما رایج ترین نوع سنتور در ایران سُل کوک 9 خَرَک نامیده می شود که دارای 72 سیم است. سنتور لا کوک صدای زیرتری نسبت به سنتور رایج سل کوک دارد و بیشتر در تکنوازی ها و بداهه نوازی ها استفاده می شود .

نمایش

اولین قدم برای مراقبت از سنتور تهیه ی یک کیس مناسب است. سنتور به دلیل داشتن سیم های فلزی در برابر سرما وگرما حساس است سیم های سنتور در نوسانات دما به دلیل انبساط و انقباض به راحتی از کوک خارج می شود و کیفیت سیم ها کاهش پیدا می کند. بهتر است از یک کیس ضد ضربه و عایق حرارتی برای نگهداری و حمل سنتور استفاده کنیم تا از آسیب و ضربه در امان باشد.

بعد از تمرین سنتور را در جعبه اش بگذارید تا در معرض گرد و غبار قرار نگیرد و از زنگ زدن سیم ها جلوگیری شود و همچنین کوک آن محفوظ بماند.

پس از خارج کردن سنتور از جعبه اش بالافاصله شروع به نواختن نکنید. زیرا چند دقیقه سنتور باید در هوای آزاد قرار بگیرد تا به اصطلاح به هوا عادت کند.

هرگز سنتورتان را درروزهای بارانی و مه آلود در فضای باز ازجعبه اش خارج نکنید.

برای تمیز کردن سنتور از یک پارچه لطیف استفاده کنید و از به کار بردن الکل و مواد شیمیایی پرهیز کنید.

اگر زمان طولانی از ساز خود استفاده نمی کنید کوک آن را شل کنید تا فشار از روی سیم ها برداشته شود.

کوک کردن سنتور باید با دقت بالا و توسط یک فرد باتجربه انجام شود. کشیدگی زیاد سیم های سنتور فشار قابل توجهی به صفحه ی بالای ساز و دو طرف ساز وارد میکند. اگر فشار سیم ها بیش از تحمل چوب باشند باعث میشوند صفحه ی ساز فرو رفتگی پیدا کند. بعلاوه اگر رطوبت بالا باشد ممکن است چسب کاری ساز آسیب ببیند و بخش های مختلف ساز از هم جدا شوند.

در هنگام جابه جایی، دست خود را بر روی سیم های سنتور قرار ندهید، این کار هم به سیم ها فشار وارد می کند و هم گرمای دست را به آنها انتقال می دهد که خود باعث آسیب به سنتور و خارج شدن از کوک می شود.

هنگامی که قصد بیرون آوردن سنتور از جعبه اش را دارید گوشی های آن را به هیچ وجه نگیرید. سعی نمایید با یک دست کلاف سمت چپ و با دست دیگر زیر سنتور را بگیرید.

مراقب بدنه چوبی سنتور در برابر تغییرات دما و رطوبت محیط باشید تا دچار ترک و آسیب دیدگی نشود. در زمستان بر روی قاب سنتور پلاستیکی کشیده تا سنتور شما را در برابر سرما محافظت کند. در تابستان نیز سنتور شما به واسطه کولرهای آبی در معرض آسیب خواهند بود. کولرهای آبی به خاطر رطوبتی که همراه هوای خنک وارد محیط می کنند، از عوامل مرطوب کردن هوای محیط هستند که برای سنتور مناسب نمی باشد.

رطوبت یا خشکی بیش از حد محیط ممکن است سنتور شما را دچار آسیب کند. بنابراین میزان رطوبت هوا را کنترل کنید. حتما در جعبه ی سازتان رطوبت گیر قرار دهید.

در صورتی که استفاده شما به صورت مقدماتی است هر دوسال یکبار سیم ها را تعویض کنید و در صورت اجراهای حرفه ای بهتر از هر 6 ماه یکبار نسبت به تعویض سیم ها اقدام کنید.

نمایش

چرا آوای ماهان؟

آموزشگاه موسیقی آوای ماهان مجموعه ای است فرهنگی و هنری متشکل از کادر مجرب و به روز از اساتید و نوازندگان که همگی دارای سوابق قابل توجه فعالیت در ارکسترهای مطرح ایران (همچون ارکستر سمفونیک و ارکسترهای راک، پاپ و جز) و تدریس هستند با بهره گیری از فضا و امکانات آموزشی مناسب شامل سازهای آکوستیک و الکترونیک، کلاسها و سالن تمرین مجهز، در کنار کادر اداری دقیق و مجرب که در زمینه ی برگزاری کلاسهای موسیقی، رویدادها و کارگاههای پژوهشی و آموزشی، کنسرت های هنرجویی و حرفه ای و تولید آثار موسیقایی فعالیت می کند.  توجه اصلی ما در مجموعه آوای ماهان بر کیفیت آموزش در زمینه های درک و شناخت موسیقی، پیشبرد تکنیک، علاقمندسازی هنرجویان و خدمات دقیق و منظم به اساتید و هنرجویان در چیدمان و برگزاری کلاسها و رویدادهای مرتبط است. گروه کُر آوای ماهان از حرفه ای ترین گروههای کُر فعال کشور است که همواره در سالنهای مهم کشور، جشنواره های داخلی و خارجی و مسابقات متعدد شرکت داشته و افتخارات گوناگون کسب کرده است. همچنین پروژه های مختلفی در زمینه ی تنظیم موسیقی و آهنگسازی برای نمایش، آثار موسیقی کلاسیک و پاپ در این مجموعه به انجام رسیده و در مواردی توسط اساتید و یا هنرجویان به اجرا یا ضبط رسیده است.

همکاری با اساتید مجرب و به روز

فضای آموزشی و امکانات مناسب

افتخارات متعدد آوای ماهان، اساتید و هنرجویان

برگزاری کنسرت های هنرجویی و حرفه‌ای

ارکستر، گروه کُر و تمرینهای جمعی

تنوع کلاسها و ورکشاپهای حضوری و آنلاین

هنرجویان آوای ماهان

سوالات متداول

برای تهیه ی این ساز چقدر باید هزینه کنم و از کجا می توان آن را تهیه کرد؟
با مشاوره ی رایگان استاد می توانید در مورد سازهای موجود در بازار و ساز مناسب خودتان اطلاعات کسب کنید. بهتر است ساز را از فروشندگان تخصصی سازهای زهی آرشه ای تهیه کنید
نوازندگان این ساز امکان مشارکت در چه ارکسترها و برنامه هایی خواهند داشت؟

همکاری در ارکسترهای کلاسیک و پاپ، نوازندگی در آنسامبل های کوچک مانند کوارتت ها، ضبط استودیویی، اجرا در موسیقی تئاترها، تدریس

آیا می توانم با کلاسهای آنلاین این ساز را یاد بگیرم؟

بهتر است که شروع یادگیری ساز بصورت حضوری باشد تا معلم بتواند در مورد اکول نوازندگی (یعنی نحوه ی نشستن درست، گرفتن ساز و آرشه، انگشت گذاری، ...) نکات مهم و اولیه را به هنرجو بگوید و موارد فوق را چک کند، اما به طور کلی حتا برای شروع نیز می توان کلاسهای آنلاین را داشت.

برای یادگیری این ساز حداقل چه میزان تمرین در طول هفته نیاز است؟

میزان تمرین مورد نیاز شما بستگی به هدف و جدیت شما در یادگیری این ساز دارد. اما حداقل میزان متوسط تمرین روزی .... ساعت در ۶ ماه اول شروع ساز و روزی .... ساعت در ..... بعدی دوره ی آموزشی است

چه مدت زمان برای یادگیری این ساز طول می کشد؟

مدت یادگیری ساز بستگی به میزان تمرین شما دارد، و هرچه مدت آموزش شما بیشتر باشد حرفه ای تر خواهید بود. برای اینکه بتوانید به حداقلی از نوازندگی برسید که بتوانید در جمع یا ارکسترهای آماتور شروع به کار کنید حداقل دو الی سه سال نیاز به تمرین مستمر تحت نظارت استاد دارید

آیا برای کودکان سایزهای کوچکتری از این ساز وجود دارد؟

بله. برای کودکان با توجه به جثه ی آنها سایزهای متفاوتی از ساز در بازار موجود است. سایز ۴/۴ این ساز مناسب افراد بالغ و بزرگسال است و برای کوچکترها سایزهای ۴/۳، ۴/۲، ۴/۱ از این ساز قابل تهیه است

برای تمرین در خانه های آپارتمانی چه راههایی برای کاهش صدای این ساز وجود دارد؟
استفاده از سوردین که روی خرک ساز قرار می گیرد به کاهش ارتعاش و در نتیجه صدای ساز کمک می کند، همچنین قراردادن پارچه ی حوله ای به نحوی که سوراخهای f ساز را بپوشاند باعث کاهش صدای ساز می شود. سازهای الکترونیک سایلنت بدون آمپلی فایر (یا با کمک هدفون) برای تمرین می توانند مورد استفاده قرار گیرند که صدای بسیار کمی دارند

 

آیا پیش نیاز خاصی برای شروع این ساز وجود دارد؟

کودکان کم سن (۴ تا ۷ سال) اگر دوره ی ارف را گذرانده باشند در یادگیری این ساز موفق تر خواهند بود، اما برای بزرگسالان (۸، ۹ سال به بالا) پیش نیازی لازم نیست و تمامی موارد مورد نیاز در طول دوره ی آموزش تدریس خواهد شد

کودکان از چه سنی می توانند این ساز را شروع کنند؟

بهترین سن شروع ساز از حدود ۶، ۷ سالگی هست، اما هنرجویانی از سن ۴، ۵ سال هم شروع کرده و در یادگیری این ساز موفق بوده اند

چرا آوای ماهان؟

آموزشگاه موسیقی آوای ماهان مجموعه ای است فرهنگی و هنری متشکل از کادر مجرب و به روز از اساتید و نوازندگان که همگی دارای سوابق قابل توجه فعالیت در ارکسترهای مطرح ایران (همچون ارکستر سمفونیک و ارکسترهای راک، پاپ و جز) و تدریس هستند با بهره گیری از فضا و امکانات آموزشی مناسب شامل سازهای آکوستیک و الکترونیک، کلاسها و سالن تمرین مجهز، در کنار کادر اداری دقیق و مجرب که در زمینه ی برگزاری کلاسهای موسیقی، رویدادها و کارگاههای پژوهشی و آموزشی، کنسرت های هنرجویی و حرفه ای و تولید آثار موسیقایی فعالیت می کند.  توجه اصلی ما در مجموعه آوای ماهان بر کیفیت آموزش در زمینه های درک و شناخت موسیقی، پیشبرد تکنیک، علاقمندسازی هنرجویان و خدمات دقیق و منظم به اساتید و هنرجویان در چیدمان و برگزاری کلاسها و رویدادهای مرتبط است. گروه کُر آوای ماهان از حرفه ای ترین گروههای کُر فعال کشور است که همواره در سالنهای مهم کشور، جشنواره های داخلی و خارجی و مسابقات متعدد شرکت داشته و افتخارات گوناگون کسب کرده است. همچنین پروژه های مختلفی در زمینه ی تنظیم موسیقی و آهنگسازی برای نمایش، آثار موسیقی کلاسیک و پاپ در این مجموعه به انجام رسیده و در مواردی توسط اساتید و یا هنرجویان به اجرا یا ضبط رسیده است.کاروپت همچنین با اطلاع رسانی و نشر مقالات و اطلاعات مفید درباره رفتار و نگهداری حیوانات، در راستای بالا بردن فرهنگ درست نگهداری از حیوانات خانگی و نیز حمایت از حیوانات بی سرپرست تلاش می‌کند. پت شاپ ما در کرج بوده و خدمات خود را در سراسر کشور ارائه می‌دهد، امید ما جلب رضایت شما است.

لطفاً نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود را در راستای ارتقای کیفیت سرویس دهی با ما در میان بگذارید. پیشاپیش از توجه شما کمال تشکر را داریم.

فروشگاه